Leer- en ervaringsweek Gemeenschapsvorming

Zaterdag 6 t/m vrijdag 12 juli 2024, Amethist. Bijdrage: € 375 (inclusief 6 warme maaltijden, exclusief overige maaltijden en verblijf).

Doel, inhoud en vorm van deze zomerweek

Deze zomerweek is voor iedereen die (meer) wil leren over gemeenschapsvorming. Ben jij bezig met de vorming van een nieuwe woon- en/of werkgemeenschap en wil je daar meer praktische handvatten voor hebben? Of zijn jullie al een tijdje bezig, maar komen jullie in de praktijk hindernissen of afleidingen tegen waar jullie een oplossing voor zoeken? In beide gevallen is deze Leer- en ervaringsweek Gemeenschapsvorming the place to be!

Tijdens deze zomerweek vormen we met alle deelnemers een tijdelijke leergemeenschap. De intentie van deze leergemeenschap is om met en van elkaar te leren over hoe je tot een bloeiende woon- en/of werkgemeenschap komt. Daar praten we deze week niet alleen over, maar daar gaan we deze week ook praktisch mee aan de slag. Zodat we ook kunnen leren van de concrete ervaringen die we in deze week met elkaar opdoen. Dus niet alleen met ons hoofd, maar ook met ons hart en met onze handen.

Inhoudelijke onderwerpen die tijdens deze zomerweek aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe zorg je voor de materiële en/of financiële basis van je woon- of werkgemeenschap?
  • Hoe zorg je er voor dat de onderlinge relaties tussen de leden van je gemeenschap goed blijven of weer goed worden?
  • Welke rol spelen groepsdynamische processen in een gemeenschap en hoe kun je daar bewust rekening mee houden?
  • Wat is ieders natuurlijke rol (ofwel: tribe-positie) in een gemeenschap?
  • Hoe voer je onderling overleg en neem je besluiten op zo’n manier dat alle leden gemotiveerd blijven?
  • Wat zijn gemeenschapsvormende krachten en hoe kun je daar bij de ontwikkeling van je gemeenschap bewust gebruik van maken?
  • Wat is het belangrijkste doel van je gemeenschap: van elkaar leren, elkaar ondersteunen en/of samen iets voor anderen maken?

Als begeleiders hebben we een rijk gevulde rugzak met kennis over en ervaring met de vorming van woon- en/of werkgemeenschappen. Die delen we graag met anderen. Daarbij proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten bij de actuele vragen die bij jou leven (en je niet te vermoeien met dingen die op dit moment voor jou nog niet of niet meer interessant zijn). Daarom is de basisstructuur waar we deze week in werken, die van een Open Space conferentie. Dit betekent dat we – van dag tot dag – met alle deelnemers samen het programma maken.

Begeleiding

Joke en Arjan zijn twee van de initiatiefnemers van Hof van Moeder Aarde. Voordat ze met Hof van Moeder Aarde begonnen, hadden ze allebei al de nodige ervaring met het wonen en werken in gemeenschappen opgedaan. Voor de training ‘Bloeiende gemeenschappen vormen’ ontwikkelden ze enkele jaren geleden een integraal model om naar het functioneren van woon- en/of werkgemeenschappen te kijken.  Dit model kan deze zomerweek eventueel als inhoudelijke kapstok fungeren.

Joke Houwers

Vanaf haar 19de heeft Joke in verschillende soorten woon- en leef-gemeenschappen gewoond en hier al doende veel geleerd en ervaren hoe het is om samen te wonen en te leven met anderen. Deze ervaring wil ze graag delen met anderen die ook in een gemeenschap willen leven. Verder geeft Joke readingen/helingen en les in alles wat met persoonlijke bewustwording te maken heeft.

Arjan Verschuur

Arjan begon zijn loopbaan als teamtrainer, werkte jarenlang als projectmanager en is tegenwoordiger vooral actief als begeleider van familieopstellingen en lichaamsgericht coach. Daarnaast wordt hij met enige regelmaat door andere woon- en/of werkgemeenschappen gevraagd om de rol van procesbegeleider op zich te nemen.

Praktische details

Zaterdag 6 juli starten we om 20.00 uur met een eerste deelcirkel, waarin we met elkaar kennis maken en actuele leervragen inventariseren. Je bent al vanaf 15:00 uur van harte welkom op het kampeerterrein of in groepsaccommodatie Jade op Hof van Moeder Aarde.

Van zondag 7 t/m donderdag 11 juli gaan we elke ochtend van 10:00 tot 13:00 uur met elkaar aan de slag. ’s Middags ben je vrij om je eigen gang te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een kortere of langere wandeling in de buurt maken of verkoeling zoeken in het zwembad op Hof van Moeder Aarde. ’s Avonds om 18:00 uur zien we elkaar weer voor een gezamenlijke (biologische en vegetarische) maaltijd, die steeds vanaf 17:00 uur door een deel van de groep wordt klaar gemaakt. Van 19:30 tot 21:00 uur ’s avonds gaan we weer inhoudelijk met de hele groep aan de slag.

Donderdag 11 juli houden we ’s morgens vrij om met alle deelnemers aan de zomerweek met de wekelijkse hof-makerij-dag op Hof van Moeder Aarde mee te helpen. Aansluitend hierop lunchen we samen. Tijdens de lunch reflecteren we op de ervaringen die we tijdens het praktische samen werken hebben opgedaan.

Vrijdag 12 juli eindigen we ’s morgens tussen 10.00-13.00 uur met een afsluitende deelcirkel. Wanneer je op het terrein van Hof van Moeder Aarde kampeert, kun je desgewenst nog tot zaterdag 13 juli 12:00 uur op Hof van Moeder Aarde verblijven.

Eten tijdens deze zomerweek

Iedere avond (vanaf zaterdag 6 t/m donderdag 11 juli) en op donderdagmiddag eten we samen. Je zorgt in principe zelf voor de andere maaltijden. Op Hof van Moeder Aarde is een fijn winkeltje waar je heerlijk vers biologisch eten kunt kopen. Als deelnemer aan de zomerweek kun je gebruik maken van de volledig ingerichte keuken in groepsaccommodaie Jade. Desgewenst kun je ook met andere deelnemers aan de zomerweek samen ontbijten en/of lunchen.

Verblijf tijdens deze zomerweek

Overnachting kan in onze groepsaccommodatie, in je eigen tentje, camper of caravan op ons kampeerterrein, of in één van onze kleurrijke vakantieverblijven.

De prijs voor een kampeerplek (1-persoons) is € 120,75, inclusief toeristenbelasting, exclusief gebruik van stroom. Wanneer je deze kampeerplek met iemand anders deelt, bedragen de kosten voor jullie samen € 162,75.

De prijs voor een gedeelde kamer (2 persoons) in onze groepsaccommodatie is € 150 p.p. voor de hele week. Voor een kamer voor jezelf betaal je € 250.

Woon je in de buurt en ga je liever dagelijks op en neer naar huis, dan kan dat natuurlijk ook.

Je kunt bij aanmelding via Hipsy (zie hieronder) ook meteen een kamer in de groepsaccommodatie of een plek op het kampeerterrein op Hof van Moeder Aarde reserveren. Een vakantiehuisje op Hof van Moeder Aarde dien je zelf nog bij te boeken.

Datum: van zaterdag 6  t/m vrijdag 12 juli 2024.

Tijd: zie praktische details.

Plaats: workshopruimte Amethist op Hof van Moeder Aarde, Bliksteeg 1, 7161 PG Neede.

Bijdrage: € 375,- per persoon, waarvan € 300 voor deelname aan het programma (21% BTW) en € 75 voor 6 warme maaltijden (9% BTW). Let op! Dit is exclusief overige maaltijden en verblijf op Hof van Moeder Aarde!

Organisatie: Arjan Verschuur en Joke Houwers.

Aanmelden voor de zomerweek: via de ticketservice van Hipsy.

Aanmelden voor overnachting in Groepsaccommodatie Jade of in je eigen tentje, camper of caravan op het kampeerterrein van Hof van Moeder Aarde: via  de ticketservice van Hipsy.

Boeken overnachtingen in een van onze kleurrijke vakantiehuisjes: via de boekingsmodule op de pagina van het desbetreffende vakantieverblijf.