Geschiedenis

Hof van Moeder Aarde is een gezamenlijk initiatief van Harm Koopmans, Marieke Woudhuizen, Arjan Verschuur, Joyce Hellendoorn, Joke Houwers, Marcel Verheugd en Tanja Prins. Samen vormden zij het eerste bestuur van de stichting Hof van Moeder Aarde en de eerste bestuurskring van de coöperatie Hof van Moeder Aarde B.A..

Na een zoekproces van 4 a 5 jaar en het nodige overleg met buurgemeenten Bronckhorst en Lochem vonden we in april 2016 in Camping D’n Eversman in Noordijk (Neede, gemeente Berkelland) een geschikte plek voor de realisatie van onze kleinschalige duurzame woon-werkgemeenschap.

In juni 2016 sloten we een voorlopige koopovereenkomst en lanceerden we een succesvolle crowdfundingsactie. Mede door het succes van die crowdfundingsactie vonden we Triodos Bank bereid om een substantieel deel van de kosten voor de aankoop en eerste ontwikkeling van Camping D’n Eversman tot Hof van Moeder Aarde te financieren.

In oktober 2016 moesten we helaas afscheid nemen van Tanja Prins. Na een intensief ziekbed overleed zij in een yurt op het Kastanjeveld. Dankzij de ruimhartige medewerking van de vorige eigenaren kon zij de laatste maanden van haar leven al op het toekomstige Hof van Moeder Aarde doorbrengen.

Op 9 december 2016 vond de overdracht van Camping D’n Eversman aan Stichting Hof van Moeder Aarde plaats. Op dezelfde dag werden grond en gebouwen door de stichting in erfpacht gegeven aan Coöperatie Hof van Moeder Aarde B.A.

In de loop van 2017 traden Anna Emich en Godfried Kleinsmann als gewoon lid toe tot de coöperatie. Yarko van Vugt en Stefanie Kraanen zijn in de loop van 2017 aspirant-lid van de coöperatie geworden.

Na een slepend conflict hebben Anna Emich en Godfried Kleinsmann in augustus 2019 de coöperatie en Hof van Moeder Aarde verlaten.

In april 2021 moesten we helaas afscheid nemen van Marieke Woudhuizen. Ook zij overleed na een intensief ziekbed in een yurt op het Kastanjeveld.