Tuin

Ecologisch verantwoord tuinieren a la Joke

In de grote moestuin telen we groenten, bloemen, kruiden en fruit. Dit doen we op een duurzame en natuurlijke wijze. De manier waarop we dat doen is een mix vanuit de permacultuur, biologisch-dynamische tuinbouw en eigen inzichten.

De werkzaamheden in onze tuin worden gecoördineerd door Joke Houwers. Zij is opgeleid op de Warmonderhof, opleiding voor biologisch dynamische land- en tuinbouw.

“In de tuin is elk seizoen anders, maar ook bijvoorbeeld elke zomer is anders. Dat maakt in mijn ogen het werken in de tuin zo leuk. Het vraagt om te blijven kijken naar de planten en in te schatten welke maatregelen je wel of niet moet nemen.”

Gewone en vergeten groenten

We telen de gewone groenten zoals bijvoorbeeld wortel, sla en kolen, maar ook vergeten groenten zoals pastinaak, paarse bonen, mollebonen en snijbiet.

De groenten en fruit zijn te koop via de hofwinkel. Dat wat niet meteen wordt opgegeten wordt op verschillende manieren bewaard om in de winter van te kunnen eten.

Drachtplanten voor bijen

Op het terrein komen ook bijenvolken te leven. Mede hierom telen we ook bloemen. Maar deze staan er natuurlijk ook omdat ze mooi zijn, lekker ruiken en om in een vaas te zetten.

Mediteren in de tuin

De groentetuin heeft de vorm van een Vesica Pisces. In het midden van de groentetuin ligt een medicijnwiel. Het midden van het medicijnwiel ligt op een krachtplek (een kruising van 2 leylijnen). Het is een plek om tot je zelf te komen en een heerlijke plek om te mediteren.

Voor meer informatie over de tuin en/of vrijwillig(st)er worden: joke@hofvanmoederaarde.nl