Marcel Verheugd

Mijn leven is muziek. De gitaar heeft mij gevonden toen ik een jaar of 11 was. Men had de verwachting dat ik verder zou gaan met piano spelen, in een professionele richting. Maar op Oudejaarsavond sliep ik bij een nicht, op een matje, naast een gitaar. Toen ik hem zag staan wist ik; wij gaan samen iets doen. In die sparkle, dat zielsverlangen dat als kind ontstond, ligt mijn essentie. Soms raken we die kwijt en moeten we het weer even opduiken. Dat is waar ik je in wil begeleiden.

Na mijn studie Gitaar en Geluidstechniek aan het Conservatorium kwam ik terecht in de musicalwereld, waar grootse prikkels en veelheid de boventoon voerden. Ik merkte al snel dat ik verlangde de extase te vinden in juist de verfijning van de akoestische gitaarklank en de diepgang van poëtische teksten. Deze ontwikkeling zette zich voort in mijn persoonlijke leven waar sensitieve aandacht in elk moment mijn beleving verdiept en verrijkt. Ik draag bij aan concerten, cursussen en healing ceremonies bij Murali, de School voor vrije Zelfexpressie. En geef zelf de workshop: Zen in moeiteloos musiceren

Zen in moeiteloos communiceren 

“Muziek maken zou als makkelijk gevoeld kunnen worden. Dat is het geheim”  –  Kenny Werner, Effortless Mastery 

  • Zou je graag muziek willen maken maar is er iets wat je tegenhoudt?
  • Ben je muzikant maar kom je niet verder in het bespelen van je instrument?
  • Zou je meer willen spelen maar merk je dat andere dingen steeds voor gaan of voel je weerstand?
  • Voel je je terughoudend als je andere muzikanten ziet spelen?
  • Zoek je meer vrijheid en plezier in je spel?

Dan is ‘Zen in Moeiteloos Musiceren’ wellicht een passende stap voor jou. 

In deze workshop neem ik je mee in wat ik leerde op mijn reis als muzikant, docent en als leerling van het leven zelf. Vanuit volle aandacht bij elke noot ontstaat er ruimte voor moeiteloosheid. 

Hierdoor kun je ware vreugde, vrijheid en verdieping vinden in het muziek maken. Mijn grote inspiratiebronnen hierin zijn “Effortless Mastery” van Kenny Werner en “Zen Guitar” van Philip Toshio Sudo. Beide meesters leren ons om te starten op het niveau waar we zijn. Van daaruit kunnen we, door onze aandacht te richten en ons verlangen de ruimte te geven, ons eigen unieke meesterschap ontdekken en ontwikkelen.

In de ochtend doen we algemene oefeningen. Deze helpen ons contact te maken en verbinding te leggen tussen ons lichaam, instrument en onze innerlijke muzikant. Er is ruimte om een hulpvraag of verlangen in te brengen zodat we deze in een nieuw licht kunnen plaatsen. 

In de middag nodig ik je uit te werken met een eigen muziekstuk.

Reacties van deelnemers:

“Vooral jouw visie op meesterschap heeft mijn kijk op het musiceren voorgoed veranderd. Voor het eerst ‘begreep’ ik het. Het gevoel van ‘ik doe het nooit goed genoeg’ dat me altijd bekruipt bij het maken van muziek gaat mee in mijn lijst van ‘aan te werken”.

Barbara

“Ik ben altijd meteen bezig gegaan met de interpretatie en de emotie enzo. Maar wat zing ik nou eigenlijk? Nu, als vanzelf, ben ik alle noten aan het onderzoeken. Elke toon. Kort of lang. En alle intervallen. Gewoon kaal. Zonder emotie of interpretatie. Gewoon luisteren. Vlak en strak elke noot zingen. De mastery! “

Mariska